HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

AZ EGÉSZSÉG HÍDJA

2006.09.25. 23:14 RUZSA_VIKTOR

Ma este egy igen érdekes, ám tanulságos sajtóközlemény érkezett hozzám a Civil Rádió jóvoltából. Szerintem érdemes egyrészt elolvasni, másrészt pedig ellátogatni a meghírdetett rendezvényre - mi biztosan ott leszünk Barátaimmal. Íme!

 

 

 

***   ***   ***     ***   ***   ***

Az Egészség Hídja Összefogás sajtóközleménye

2006. szeptember 20.

++Idén ötödször jelzi a rózsaszín Lánchíd, hogy a mellrák legyőzhető

Az egyesületté alakult Összefogás 2006. október 8-án Egészségnapot szervez a mellrák ellenes küzdelem jegyében

Az egész évben folyó programok csúcspontjaként az Egészség Hídja Összefogás október 8-án, idén már ötödik éve – most először egész napos – tájékoztató és szórakoztató rendezvényt tart a nagyközönség számára a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Magyar Tudományos Akadémia előtti Roosevelt téren, mialatt a mellrákkal kapcsolatos tudományos eredményeket szimpóziumon tekintik át a szakemberek. Az Összefogás a nap záróakkordjaként este 18.00-kor minden egészség iránt elkötelezett érdeklődőt sétára hív az összefogás jelképeként erre az estére rózsaszínre kivilágított Lánchíd pesti hídfőjéhez, amelyet az immár szokásos koncert követ neves előadók részvételével. Az 2001-ben életre hívott kezdeményezés célja az, hogy felhívja a társadalom figyelmét a mellrák elleni védekezés jelentőségére, az egészséges életmódra és országos mozgósító programokkal minél több nőt vegyen rá a mellrák korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való részvételre, és így életeket mentsen meg. 2006-ban, a létrehozását követő ötödik évében az Egészség Hídja Összefogás egyesületté alakult, hogy még hatékonyabban foghassa össze a mellrák elleni küzdelemben résztvevő politikai, üzleti és civil szervezetek munkáját. A mellrák kockázatának csökkentése és az egészségtudatosság növelése az egész társadalom, mindannyiunk közös érdeke. Ma Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül legnagyobb arányban a mellrák sújtja, 2004-ben 2316 nő halálát okozta a betegség [1].

Az intézményes egészségügy országos szinten rendelkezik mindazzal a szakértelemmel és eszközparkkal, amely a hatékony kockázatcsökkentéshez, a korai felismeréshez és a kialakult betegség komplex és korszerű kezeléséhez szükséges. Ma 45 akkreditált helyen történik a szervezett emlőszűrés, a centrumokban, ahol e fontos tevékenység minden részletét ismerő szakemberek várják a vizsgálatra jelentkezőket. A kockázatcsökkentés legfontosabb eszközei a 45-65 év közötti korban a kétévenkénti rendszeres szűrés, a mammográfia. Ugyanakkor igen fontos a rendszeres önvizsgálat, ami bár nem szűrővizsgálat, de igen hasznos lehet, és mindenki maga is elvégezheti. 2002. január és 2006. április között 2 457 742 nőt hívtak be szűrővizsgálatra, amelyen a részvételi arány a diagnosztikus vizsgálatokat is beleértve mintegy 60%-os volt.

2006. október 8-án az Egészség Hídja Összefogás a Magyar Tudományos Akadémia előtti téren a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem csupán figyelemfelhívó sétával, hanem egésznapos rendezvénnyel várja az érdeklődőket. A nap mottója az „Egészségnap a mellrák ellen”, amelyhez kapcsolódóan 11 órától a Roosevelt téren tájékoztató és gyerekprogramok, bioélelmiszer kiállítás és könyvvásár fogadja a látogatókat. Ezen a napon lehetőség nyílik különböző egészségügyi szűréseken történő részvételre, így vérnyomás, koleszterinszint, légzésfunkció méréssel várják a szervezők a résztvevőket. Az egészséges táplálkozásról és élelmiszerekről külön bemutatón tájékozódhatnak az odalátogatók, míg a mozogásra vágyókat ismert sportolók várják, a fiatalabbakat Halász Judit koncertje. A rendezvény célja, hogy tájékozódási lehetőséget biztosítson minden látogató számára a daganatos megbetegedések elkerülését elősegítő egészséges életvitelről, a mozgás fontosságáról, egyúttal felhívja a hölgyek figyelmét az önvizsgálat és a szűrés jelentőségére. A rendezvénnyel párhuzamosan tudományos szimpóziumra kerül sor, amely közös fórumot teremt arra, hogy az orvosok, a szakemberek és a civil szervezetek képviselői együtt tudják megvitatni a mellrák elleni küzdelem és a lakossági felvilágosítás fő teendőit és eredményeit. Az programsorozat 18:00 órakor figyelemfelkeltő sétával folytatódik a Roosevelt térről, az Egészség Hídján – a Lánchídon – át és vissza, amelynek keretében az alapítókkal és a támogatókkal együtt a nagyközönség is átvonul az erre az alkalomra a GE jóvoltából rózsaszínre megvilágított hídon. Az Egészség Napja lezárásaként, a sétát követően neves előadók koncertjére kerül sor, amelyen fellép többek között Halász Judit (napközben), Tóth Gabi, Roy & Ádám, Groovehouse, Crystal, Tóth Vera, Gáspár Laci, Dorina, a BELLS és sokan mások. A fővárosihoz hasonló figyelemfelhívó sétára kerül sor október 7-én Miskolcon.

Bárki segíthet: támogatási lehetőségek

A korábbi évekhez hasonlóan a mellrák elleni küzdelem támogatására 2006-ban a demonstratív séta mellett több új lehetőség is nyílik. Az idén a Fiskars cég Európa két legnépszerűbb ollóját rózsaszín kivitelben számos európai országban – köztük Magyarországon is – kedvezményes áron, egy közös csomagban árulja, s az ollók árából befolyt összeg 10%-át a mellrákellenes küzdelem támogatására ajánlotta fel. Az ollókészlet forgalmazását a Tesco-Global Áruházak Zrt., a Metro Kereskedelmi Kft, a dm - drogerie markt Kft., a Spar Magyarország Kft., a Magyar Hipermarket Kft. Cora üzletei és a Magyar Posta hivatali vállalták. A 2005-ben bemutatott, az Összefogás jelképévé vált rózsaszín karkötő, valamint a Magyar Posta által kibocsátott feláras forgalmi bélyeg továbbra is kapható lesz a postahivatalokban, illetve a séta helyszínén is.

Múlt és jelen: Az Egészség Hídja Összefogásról

Az Egészség Hídja összefogás Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet asszony kezdeményezésére 2002-ben jött létre Magyarországon. Az Összefogás küldetése az egészséges életmód népszerűsítése, illetve az emlőrák korai felismerésének révén a betegség legyőzése. Az idén ötödik születésnapját ünneplő Összefogás alapítói – A Rák Ellen az Emberért a Holnapért Alapítvány, a Rákbetegek Országos Szövetsége, a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Radiológusok Társasága – Emlődiagnosztikai Szekció, az Egészséges Településekért Alapítvány, a Hungarian Business Leaders Forum – Women Business Leaders Forum, a Magyar Orvosnők Egyesülete és a Magyar Szenológiai Társaság – úgy döntöttek, hogy Egyesületet hoznak létre, így biztosítva a folyamatos jelenlétet és figyelemfelhívást a sajtóban és a társadalomban. Az Egyesület elnöke Körtvélyes Éva, aki egyúttal Dr. Timkó Enikővel magánszemélyként az alapítókhoz tartozik. Az októberi fővárosi séta mellett az Egyesület tervei szerint egyre több vidéki helyszínen is részt kíván vállalni a helyi figyelemfelhívó séták megszervezésében, a következő évek során pedig határon túli együttműködésre is sort szeretne keríteni. Mindemellett egész éves aktivitása keretében mind több helyen szeretné felhívni a figyelmet a kockázati tényezőkre és az egészséges életmód révén a megelőzés, valamint a rendszeres önvizsgálat és a szűrés fontosságára.

Az Összefogás támogatói

Az aktivitást egyedülálló módon évről évre több cég és magánszemély támogatja pénzzel, operatív munkával, személyes kapcsolataival. A rendezvény fővédnöke hagyományosan a mindenkori magyar miniszterelnök felesége. Az Összefogás arcaiként idén is ismert művészek – Dobó Kata, Galambos Erzsi, Oroszlán Szonja és Sebestyén Márta – jelennek meg.

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesületet A Rák Ellen az Emberért a Holnapért Alapítvány, a Rákbetegek Országos Szövetsége, a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Radiológusok Társaságának Emlődiagnosztikai Szekciója, az Egészséges Településekért Alapítvány, a Hungarian Business Leaders Forum – Women Business Leaders Forum, a Magyar Orvosnők Egyesülete, a Szenológiai Társaság, illetve Körtvélyes Éva és Dr. Timkó Enikő alapította. Az év fő támogatója az Aura Ásványvíz. Az Összefogás alapító támogatói az Elite Magazin, az Estée Lauder, a General Electric – a Lánchíd rózsaszín kivilágításának biztosítója –, a Janssen Cilag, a Lenhardt & Weichinger Communications – a kommunikációs kampány szervezője –, a Lilly Hungária, a McCann Ericksson, a Motorola, a Novartis, a Pfizer – a tudományos szimpózium szervezője –, a Raiffeisen Bank és a Tesco-Global Áruházak Zrt. Az Összefogás kiemelt szakmai támogatója a Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztere.

Ugyancsak támogatja az Összefogást az Aegon, a Fiskars Brands Magyarország Kft., a  Lilly Hungária, a Magyar Posta és a Porsche Hungária. A társadalmi támogatók között megtalálható az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, a Bell & Partners Kft., a Café Films, a City Taxi, az Egészséges Táplálkozásért Egyesület, az Event Stuff Kft., a Four Seasons Hotel Gresham Palace, a Fujitsu Siemens, a Generali Providencia, a Home Sped, az LV Hang Bt., a Mikropo Vizuáltechnikai Kft., a Magyar Tudományos Akadémia, a NAAM Advertising Kft., a Nemzeti Népegészségügyi Program, az Ogilvy, az Országos Onkológiai Intézet és a Toi-Toi. Az Összefogás médiatámogatói ez évben az ATV, a Danubius Rádió, a Duna TV, az Index.hu, a Juventus Rádió, a Magyar Rádió, a Metro, az MTV, az Origo.hu, a Pannon Lapok Társasága, a Rádió Hírszolgálat Kft., az RTL Klub és a TV2.

A mellrák megelőzéséről, gyógyításáról

Hogyan segíthető elő a korai felismerés?

A regisztrált orvosi tapasztalatok szerint amennyiben a mellrákot a legkorábbi stádiumban észlelik, a betegek túlélési esélye 90%-os. A korai felismerés feltétele a szakszerű szűrés, ami ezt egy életen át kiegészítheti a rendszeres önvizsgálat . A szervezett szűrés hazánkban 2001-ben kezdődött el és ehhez a kormányzati kezdeményezéshez csatlakozott az Egészség Hídja Összefogás, a maga egész országra kiterjedő mozgósító és felvilágosító eszközeivel. Minden 45 és 65 év közötti nő kétévente meghívó levelet kap mammográfiai (mellrák) vizsgálatra, a Népegészségügyi Program keretében. Mindenkit a lakóhelyéhez legközelebb eső szűrőállomásra invitálnak.

A hazai adatok szerint a kötelező szűrést megelőzően a megbetegedések 80-90%-át a nők maguk észlelték, sokszor azonban túl későn. A mellrák nem jár fájdalommal, így amennyiben a nők elhanyagolják az önvizsgálatot, azzal a korai felismerés lehetőségét csökkentik, esélyt adva ezzel a daganat zavartalan fejlődésének. Mivel a kötelező szűrés csak a legveszélyeztetettebb 45-65 év közötti nőket érinti, az önvizsgálat jelentősége a fiatalabb korosztályban nagy, ahol – bár ritkán – de szintén előfordulhat megbetegedés. Fontos, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést, mert a szűrés alkalmával a nem tapintható rákok is felfedezésre kerülnek.

Hogyan csökkenthető a mellrákos megbetegedés kockázata?

A mellrák kockázatának csökkentése és az egészségtudatosság növelése az egész társadalom, mindannyiunk, ezen belül természetesen a nők közös érdeke. Ma Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül legnagyobb arányban a mellrák sújtja, 2004-ben 2316 nő halálát okozta a betegség.

A kockázat csökkentésének kulcsszavai az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, a gyermekvállalás, illetve a szoptatás idejének növelése.

Az egészség megőrzésének legfontosabb feltételei a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, az aktív testmozgás, az elegendő pihenés, és a stressz mérséklése. Mit is jelentenek a gyakorlatban ezek, a sokak számára ismerősen csengő fogalmak?

Az egészséges táplálkozás elsősorban az évszakoknak megfelelő, idényjellegű zöldségek, gyümölcsök napi háromszori fogyasztását jelenti. Emellett nagyon fontos, hogy elegendő rizs, gabona – például teljes kiőrlésű kenyér – szerepeljen az étrendben. A zsír és a felesleges só bevitel csökkentése is elengedhetetlen.

A rendszeres testmozgás kiemelt fontosságú, természetesen mindenkinek képességei szerinti mozgás javasolt, hetente legalább háromszor félórában. A pihenés terén fontos a nyugodt éjszakai alvás, a stressz mérséklésében pedig a saját, személyre szabott védekezési mechanizmus kialakítása. Mindez a diszharmóniát képviselő szabályozatlan rákos folyamattal szemben a test és lélek harmóniáját hivatott a legelső helyen csatasorba állítani.

További szakmai információ:

Dr. Fényi Ágnes, Magyar Orvosnők Egyesülete - elnök

Dr. Vass László, Magyar Szenológiai Társaság - főtitkár

Dr. Kásler Miklós, Országos Onkológiai Intézet - főigazgató

Körtvélyes Éva, Egészség Hídja Összefogás Egyesület – elnök

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr536083534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Simai kadosa 2007.05.24. 12:40:46

Tisztelt Cim ! Elnézését kérjük, hogy zavarjuk Önt, de Felfedezéseink rendkívülisége kötelez bennünket, hogy egy olyan személyt keressünk, aki ismertsége, valamint jelen egzisztenciális helyzetéből adódóan, közvetve hajlandó segíteni kutatásaink tesztelésében ! Nem „Gazdag” embereket keressük, mert Ők akkor sem segítenének, ha saját Anyjukat menthetnék meg Felfedezéseink ismeretével ! Tudjuk, kérésünk kétségbeejtő kiáltás a Nők védelmében, de ezt nyugodt szível tesszük, mert nincs csodálatosabb „misszió” mint az Ő védelmük ! E Képtelen kérést követeli tőlünk az a sok ezer Leány, Feleség, Anya, Nagymama, kik a mellműtétekre várnak! Felfedezésünk ismerete ezen betegek nagy részét megmenthetné ! Nem e kutatás volt a célunk, hanem Isten keresése. A betegségek kialakulása és gyógyítása egy mellékszálon „véletlenül” tárult elénk! A Spirituális világban Felfedezésünkkel nagyon sok betegség kimutatható és gyógyítható ! A mellrák okait és gyógyítását megmutatjuk !!! Dr. Simai Kadosa Orvos – kutató 13 – évnyi kutatásunk folyamata és vázlatszerű leírása 168 gépelt oldalon Interneten olvasható: www.onodi3.extra.hu vagy www.onodi3.atw.hu Tisztelettel: Ónodi János Krisztus – szolgája Hungary. 6724. Szeged. Dr Simai Kadosa Orvos - kutató 2007. 05. 23. Ónodi Angelika Spirituális - kutató janos.onodi@t-online.hu
süti beállítások módosítása