HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

EGY ÖNKÉNTESBŐL LETT FŐÁLLÁSÚ ÚJSÁGÍRÓ

2010.04.15. 21:42 RUZSA_VIKTOR

Április 14-éi "Fillagória" adásunkban egy újabb Példakép Díjban részesült, ezúttal önkéntesből lett újságíró fiatallal, Bukovics Martinnal beszélgettem (mivel Martin eredetileg Győrben él, bár jelenleg Budapesten él albérletben, ezért a beszélgetést e hét hétfőn, koraeste rögzítettük).

Bukovics Martin először 2007-ben egy három számot megért iskolaújságot adott ki Alternatíva címmel saját pénzéből (amelyet a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete a második legjobb diáklapnak járó díjjal jutalmazott), majd az iskolai köteléket elvágva városi ifjúsági lappá tették az újságot. Az első lapszám után elfogyott a pénz, s csak egy év múlva, 2008 nyarán indult újra a lap, miután anyagi támogatást nyertek az EU Fiatalok Lendületben (Youth in Action) programján. A lap fiatalos, lendületes stílusban a győri kulturális élet több területével foglalkozik: zenével, az alternatív, környezettudatos mozgalmakkal, olyan témákkal, amelyekről a győri fiatalok legfeljebb az internetről tájékozódhatnak. Az Alternatíva ingyenes, kávézókban, művelődési házakban terjesztik. Az EU-s pénzkeret 2009 októberéig tart ki, Martin utána pályázatokból tartaná fenn a kiadványt.

Az újságírást Martin nem tanulta, elsősorban újságolvasóként, újságok rajongójaként került bele a szakmába. Martin édesanyja német, szülei a rendszerváltáskor költöztek Magyarországra. Németül tehát anyanyelvi szinten beszél, kedvenc lapja, a Die Tageszeitung (taz) is berlini. Szerzői karrierje személyes blogokkal indult, most is vezet blogot, és természetesen ír az Alternatívába, az egyik győri hetilapba, valamint az Antagon című újságíróblogba is. A győri kulturális életből sem marad ki: az egyik helyi művelődési házban négy napos diákújságíró-workshopot szervezett. Martin a Budapesti Corvinus Egyetemre jelentkezett, de a berlini Taz nevű lap is meghívta gyakornoknak. A DUE ebben az évben az ifjúsági sajtódíjat adományozta neki.

Munkásságáért 2009. júniusában lett Példakép Díjas - melyhez ezúton szeretettel gratulálunk.

Martin a műsorba három zeneszámot is hozott magával, melyen egyik lakótársa által alapított zenekar adott elő megzenésített verseket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr546083206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása