HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

FILLAGÓRIA - A VÉDETT KÖZÖSSÉGI TÉR...

2010.03.03. 21:47 RUZSA_VIKTOR

Mai "Fillagória" adásunkban két telefoninterjút hallhattak Hallgatóink.

Elsőként Derdák Tibor tanár-szociológussal beszélgettem, aki munkássága elismeréseként 2009. szeptemberében "Pannon Példakép" Díjat vehetett át.

Derdák Tibor tanár, szociológus, a sajókazai Doktor Ámbédkar Gimnázium alapító-tanára és vezetője nem hétköznapi ember: azon kevesek közé tartozik, akik életüket egyetlen nemes ügynek szentelik. Romák felzárkóztatásán dolgozik, azonban nem a megszokott módon. Szociológus végzettségű tanárként úgy véli, hogy először meg kell ismerni az adott helyi közösséget, s olyan bizalmi viszonyt kell velük kidolgozni, amelyben megértik, hogy a pedagógus elismeri az értékeiket, s azt is, hogy a tanár partnerük kíván lenni.

Az elképzelést a hosszú évek tapasztalata adta; sok sikeres projekt van a háta mögött. Többek között a Raoul Wallenberg alapítvány ügyvivője, a baranyai Kis Tigris Gimnázium helyettes vezetője, és megszervezője volt, továbbá számos roma tehetséggondozó program elindítása és a cigány nemzetiségi Gandhi Gimnázium megalapítása is a nevéhez fűződik. Jelenleg Sajókazán nem kevesebbet tesz, mint hogy a középiskolai oktatásból kihullott roma gyerekeknek az érettségi lehetőségét kínálja.

Derdák Tibor iskolája egyházi intézmény, a buddhista Dzsaj Bhím Közösségé, így a gimnáziumot magántámogatásokból és az egyházi normatívából működtetik. Sajókazán a környékbeli gyerekeket kisbusszal utaztatják. Bár Derdák Tibor mellszélességgel kiáll elképzelései mellett, missziójának vannak nehézségei is: az iskolásoknak csak a fele érettségizik végül le nála, a végzetteknek pedig csak kis hányada próbálkozik valamilyen felsőoktatási intézményben. Azonban elmondható, hogy az iskola életmódváltást hozott a sajókazai roma közösség életében.

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

Műsorunk második felében Ilosvai Georgina mozgásterapeuta-gyógytornásszal beszélgettem egy közelő konferenciáról, melynek keretében gerincsérült emberek problémáiról tartanak majd interaktív előadássorozatot "Életvitelt segítő klubnapok mozgássérült emberek számára" elnevezéssel. Ezt a címet kapta az Addetur alapítvány által elnyert egészségügyi minisztériumi pályázat. A pályázatban a MEREK (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja) együttműködő partnerként segíti az Addetur Alapítványt a program megvalósításában.
A projekt célja 4 olyan klubnap megrendezése, ahol különböző típusú mozgássérültek vesznek részt. Az első klubnap március 20-án kerül megrendezésre gerincvelő-sérült emberek számára, a második március 27-én, ahol a téma az ataxia lesz. Ide Sclerosis multiplexes illetve Más idegrendszert érintő problémákkal élő embereket várunk. Két klubnapot bonyolítunk le az áprilisi hónapban, olyan fiataloknak, felnőtteknek, akik oxigén hiányos állapottal születtek és ezáltal mozgásukkal gyermekkoruk óta problémájuk van.

A klubnapok célja, hogy az ott résztvevők olyan előadásokat hallhassanak, melyek segítenek nekik eligazodni az egészségügy és a rehabilitáció világában. Ez alatt azt értem, hogy információt kapnak a mozgásállapotukról, arról, hogy a rehabilitáció alatt mi, miért történik. Úgy gondoljuk, hogy ezáltal ők maguk is "szakértőivé" válhatnak az adott problémának.

Ezenfelül olyan betegségekre hívjuk fel a figyelmüket, melyek az évek során kialakulhatnak például a hosszan tartó ülő életmód következtében. Tippeket adunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan előzhetik meg ezeket.

Ezenkívül szó lesz még a különböző típusú segédeszközökről, és arról, hogy ha valamilyen eszközre szükségük van, ahhoz hogyan juthatnak hozzá és mire figyeljenek annak érdekében, hogy a lehető legjobb eszközt kapják.

Szó lesz még a klülönböző hazai sportolási lehetőségekről is. A napot egy közös sportfoglalkozással zárjuk.

Reméljük ezzel a programmal hidat képezhetünk az egészségügy és pácienseik között, a betegek tudatosabban vesznek részt a különböző gyógykezelésekben, és tudatosabban élik a hétköznapjaikat is. Nem utolsó célunk a klubnapokkal, hogy összehozzuk a frissen sérült embereket a tapasztaltabb társaikkal.

*** ****** *** *** *** *** *** ***

A két interjú között pedig az 1951. március 2-án született Balázs Ferenc, a Korál Együttes zeneszerző-énekes-billentyűsének "Maradj velem" című lírai szerzeményét hallhatták - tisztelegve a Művész előtt, e jeles nap alkalmából.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr796083213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

se áok E/2 2010.03.05. 11:06:40

boldog blogszülinapot medika
süti beállítások módosítása