HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

FILLAGÓRIA: MEGEMLÉKEZÉS ÉS EGY SOROZAT FOLYTATÁSA...

2009.09.17. 00:29 RUZSA_VIKTOR

Hosszú, súlyos betegség után, életének 34. évében, 2009. augusztus 29-én elhunyt Matatek Judit színésznő, aki a 2001. januárjában bemutatott, Tímár Péter által rendezett "Vakvagányok" című nagysikerű filmben nyújtott kiváló alakításának köszönhetően  vált ismertté a széles nyílvánosság, a nagyközönség előtt. Judit szemléletváltó magatartása, nyitottsága, mindíg mosolygó arca sokakban pozitív világképet formált, látván, hogy vaksága ellenére - melyet egy daganat miatt szerzett - teljesértékű életet él, bizonyítva ezzel, hogy bárki élhet teljesértékű életet, annak ellenére, hogy fogyatékossággal él, és nap mint nap meg kell kűzdenie az élet adta akadályokkal, nehézségekkel. Judit e filmben nyújtott alakításával - remélhetőleg - sokat tett a társadalom látássérültekről, vakokról alkotott képének javításában, a társadalmi előítéletek csökkentése érdekében. rá emlékeztünk szeptember 16-i, szerda esti "Fillagória" adásunk első 15 percében, egy kedves barátnője, film-beli szereplőtársa, Máy Krisztina, Péterfi Ferenc, a Civil Rádió egykori elnöke és a "Fillagória" egykori alapító-szerkesztő-műsorvezetője, valamint Udvarhelyi László,  Rádiónk egyik hangmérnöke  mesélt egy-egy rövid, vele kapcsolatos szeélyes élményt, történetet, természetesen az adást meg is hallgathatjátok, ha a kékkel jelölt hiperhivatkozásra kattintotok, kedves Olvasók, Hallgatók.

E rövid megemlékezést követően folytattuk a Vodafone Alapítvány "Többet érsz" program  2008-2009. évi nyerteseit bemutató sorozatunkat.

 

A kerekesszékkel élő emberek életmódjának javítását tűzte ki célul Nagy Emese, aki korábbi gyógytornász és life-coach ismereteit ötvözi a Hátrányok Dacára Alapítvány eddigi sport alapú rehabilitációs programjával. A 34 éves szakember az aktív kerekesszék nyújtotta lehetőségeket szeretné minél szélesebb körben megismertetni az érintettekkel, segíteni a szék használatának elsajátítását. A program fontos részét képezi a folyamatos kapcsolattartás a kerekesszékkel élőkkel és családjukkal – az alapítvány életvezetési tanácsokat nyújt a mindennapi akadályok leküzdésében, segíti a munkahelyi visszailleszkedést, és nem utolsósorban érzelmi támogatást ad a családnak a megváltozott életkörülmények elfogadásához, az önálló élet kiteljesítéséhez. Emese célja, hogy az általa elindított és megerősített program a "Többet érsz" egy éves támogatását követően már a saját lábán is megálljon, és hosszú távon támogassa az aktív életet élni kívánó kerekesszékeseket. Az egykori zánkai úttörőtábor területén immár több éve egy teljesen akadálymentesített környezetben lévő tábor áll, melyben minden évben van lehetőség néhány kerekesszékes nyaraltatására, egy szervezett életmódtábor keretében - idén sem volt ez másképp, szeptember elején. A résztvevők, akik közt sok régi, mondhatni, törzsvendég van, egy egyhetes időtartamú táborban naponta különféle gyógyterápiás foglalkozáson vehetnek részt, gyógytorna, különféle ügyességi játékok, labdajátékok, szabadidős programok várták, várják őket a tábor időtartama alatt. Remélhetőleg e program jövőre is megrendezésre kerül - de az Alapítvány jelenleg főképp saját magára számíthat, most különböző pályázatok útján próbálnak meg anyagi erőforrásokat szerezni újabb és újabb programjaik megvalósítására.  Természetesen a segíteni szándékozókra is számítanak, minden, velük  kapcsolatos információt a http://hdac.try.hu honlapon találhattok meg.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr896083252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása