HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

""NÉZŐPONT - VÁLTÁS"

2010.03.20. 22:04 RUZSA_VIKTOR

Ahogy ez minden évben hagyomány a Nonprofit Média Központ Alapítvány „Nézőpont – Váltás” tanfolyamainak végén, idén sem volt ez másképp, ez év tavaszán is megrendezésre került az elmúlt kurzust lezáró filmszemle. Ezúttal március 19-én, pénteken, ráadásul Budapest egyik legpatinásabb művészmozijában, a Doku Art moziban, a VIII. kerületben, a Ráday utcában.

Idén is sok érdekes filmalkotást láthattunk, melyek emellett tanulságosak is voltak, hiszen bepillantást nyerhettünk sérült (főképp hallássérült) embertársaink világába. Hogyan is élik, érzékelik ők a világot, mit is gondolnak, éreznek az élet különböző területein. Ez alkalommal 14 rövid, egyenként 10-12 perces filmet láthattunk. Emellett néhány alkotóval sikerült is interjút készítenem, többek között Vass Sándorral, aki súlyosan mozgássérült lévén nehezen beszélt, ezért édesanyja segített a tolmácsolásban. Az ő filmje egy napköziotthon-foglalkoztatóban zajlott farsangról szólt, „Napfényes sziget” címmel. Önfeledt cirukuszi mutatványok, móka, szórakozás, jelmezbe öltözött táncosok szórakoztatták a Nagyérdeműt. A film nem előre megrendezett színjáték, hanem egy valódi farsangról készült rövid, tudósítás volt. A tanfolyam résztvevői természetesen egy-egy elismerő oklevelet vehettek át, de természetesen – ahogy ez minden alkalommal lenni szokott – most is lehetett szavazni a helyi közönségnek legjobban tetsző alkotásra. Az idei filmszemle közönségdíjasa Sáfrányné Katalin „A kocsma” című rövidfilmje lett, amely egy család életét, mindennapjait igyekszik bemutatni, amint egy szorgos háziasszony próbálja jobb belátásra bírni a munkát kerülő, s leginkább a cimboráival kocsmába járó férjet – több-kevesebb, de úgy tűnik, inkább kevesebb sikerrel. Sok filmalkotásban tűnt „befejezetlennek” a történet, vagyis egy-egy alkotó inkább egy-egy rövid mozzanatot ragadott ki a valós életből, majd a néző fantáziájára bízta, hogy a néző továbbgondolhassa a történetet.

Jómagam – köszönet Liling Tamásnak és Munkatársainak a meghívást – a Civil Rádió képviseletében, nézőként és riporterként vehettem részt a rendezvényen, hogy beszámolhassunk róla Hallgatóinknak „Handycap” című műsorunk – a tervek szerint – március 26-i, pénteki adásában.

Részletek: http://www.nonprofitmedia.hu

Gratulálunk a remek filmek alkotóinak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr706083209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása