HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

"FILLAGÓRIA" - KÉT ÉRDEKES TÉMA A VÉDETT KÖZÖSSÉGI TÉRBEN...

2010.04.30. 23:26 RUZSA_VIKTOR

2010. április 28-i, szerda esti "Fillagória" adásunkban két érdekes és tanulságos téma - helyszíni riportok.

Elsőként egy rövid interjút hallhattak Hallgatóink Dr. Szabó Mátével, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosával annak kapcsán, hogy az Országgyűlési Biztosok Hivatal kiadványfüzeteket jelentetett meg az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának 2009. évi vizsgálati projectjeiről és a 2010. évi vizsgálati tervekről.

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának beszámolója rendszerezett és tömör összefoglalást ad a 2009-es év legfontosabb ombudsmani vizsgálatairól, a legérdekesebb és legtanulságosabb esetekről. A cél az, hogy az Országgyűlés, a jogalkotó és jogalkalmazó szervek tájékoztatása mellett az ügyek közérthető bemutatásával az érdeklődő állampolgár is világos képet kaphasson az intézmény működéséről, Szabó Máté ombudsmani feladatfelfogásáról, az ügyek vizsgálata során alkalmazott alapjogi érvkészletről. A szabadságjogok – mint az emberi méltóság, vagy a jogegyenlőség – biztosítása a jogvédő felfogást, míg a szociális jogok és az esélyegyenlőség érényesítése alapvetően a problémafelvetést, a koordinációt, a felek közötti párbeszéd előmozdítását tette az ombudsmani munka elsőrendű céljává.
Az egyéni és kollektív állampolgári panaszok vizsgálata, tehát a reagáló hagyományos ombudsmani szerepen túl az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa beszámolójában is hangsúlyozza a proaktív, kezdeményező, a problémáknak elébe menő, a megelőzésre is hivatott alapjogvédelmi tevékenység jelentőségét. Szabó Máté projektszemléletű, hivatalból indított kiemelt vizsgálatai középpontjában 2008-ban a hajléktalanok, a gyülekezési jog és a gyermekek jogai álltak. 2009 a gyermekjogok (a gyermekeket érintő erőszak), a fogyatékos emberek jogai, az egyéni és közösségi közlekedés joga, a sztrájkjog, a büntetés-végrehajtás vizsgálatának éve volt, 2010-ben pedig az egyik legfontosabb projekt-terület a pénzügyi-gazdasági válság hatása az állampolgárok jogaira. A vizsgálatokhoz szakmai rendezvények, konzultációk, konferenciák és műhelybeszélgetések, pályázatok kapcsolódtak, a megállapításokat és a tanulságokat pedig projektfüzetek foglalták össze.
A sajtótájékoztatón szó volt arról a jelenségről is, amelyet a biztos a „válságkezelés válságával” jellemez és ami alól nem tudja kivonni magát az ombudsmani tevékenység sem.

A másik, hasonlóan érdekes és tanulságos beszélgetést egy április 27-én, kedden rendezett konferencia kapcsán hallhatták Hallgatóink, mely konferenciának a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara Pedagógusképző Intézete adott otthont, Farkas Júlianna Intézményvezető szervezésében. A konferencia témája: A romák társadalmi beilleszkedése, tanárképzés a roma integráció területén. Az Iskola fontosnak tartja olyan tanárok képzését, akik integrált környezetben, nem szegregált osztályokban oktatnak majd roma gyermekeket, az általános iskolától kezdve a felsőfokú tanintézményekig. A konferencia célja: felhívni a leendő tanárok és a társadalom figyelmét az előítéletek lekűzdésének fontosságára, fő védnöke a világszerte méltán elismert jazz zongoraművész, zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla, aki elsőként nekem vagyis áltlam a Civil rádiónak adott egy rövid interjút. Szakcsi Lakatos Béla maga is roma származású, nyíltan vállalja roma származását. Régebben 18 - 22 év közötti fiatalokat tanított konzervatóriumban, jazz-tanszakon. Fontosnak tartja, hogy egy pedagógus felismerje, ha egy gyermeknek problémája van, pedig ő nem is roma gyermekeket tanított, de tanítványai között voltak nehéz sorsú, hátrányos helyzeű gyermekek. Volt, hogy azt mondta tanítványának, miután arcára volt írva, hogy problémákkal kűzd, hogy "Akkor most ne zongorázzunk, üljünk le, és beszéljük meg, mi a probléma..." Szakcsi üdvözölte e konferenciát, e kezdeményezést. Fontosnak tartja, hogy miután a világ változás előtt áll, és problémák vannak a világban, legfőbb probléma az energiakészletek kiapadása, a társadalmi összefogás elkerülhetetlen. Fontos, hogy a cigányság és a magyarság felemelkedése csak együtt, az előítéletek lekűzdésével lehetséges.
A konferencia egyúttal diplomaátadó is volt, néhány, e képzésben részt vett, újdonsült tanár vehette át oklevelét. Miután e konferencián sok érdekes és hasznos előadást hallhattunk, tervezem, hogy soron következő adásainkba meghívom a képzésben részt vett tanárokat és a konferencián előadást tartott tanárokat, előadókat is.

**** ******** **** **** **** **** ********

Végezetül, de nem utolsó sorban:
56 évvel ezelőt e napon, április 30-án nem sokkal hajnali 5 óra után egy jeles esemény: Édesapám születése alkalmából sok boldogságot és jó egészséget kívánok neki sok szeretettel, ezúton is, és előre is hasonló jókat kívánok az Édesanyáknak, Nagymamáknak május első vasárnapja, Anyák Napja alkalmából szeretettel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr786083205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása