HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

BÉKEMENET A VILÁG KÖRÜL AZ ERŐSZAK ELLEN - ÖNKÉNTESEK TOBORZÁSA

2009.09.30. 23:42 RUZSA_VIKTOR

2009. szeptember 30-i „Fillagória” adásunkban két fontos emberrel beszélgettem, általuk képviselt, két fontos mozgalomról, témáról.

 

 

 

Rendszeres Hallgatóink nyílván emlékeznek 2009. augusztus 5-i adásunkra, melyben a Humanista Mozgalom  szóvívőjével, Szigeti Balázzsal beszélgettünk egy általuk szervezett világbékemenetről, mellyel  annak szervezői az erőszakmentesség fontosságára szeretnék felhívni a Világ figyelmét. E menet október 2-án indul a Világ   talán legbékésebb szegletéből, Új-Zélandról, majd november 4-én érkezik Budapestre, a 0. KM-kőhöz, a Clark Ádám térre, a Budai Vár aljához, majd onnan fáklyás  felvonulás a Várba, a Sándor Palotához, ahol az érdeklődők, az erőszakmentességhez csatlakozók kulturális programokon, szabadtéri koncerten vehetnek részt.

 

             Ezt követően  Legoza Judittal, az ÉLETFA  Egyesület munkatársával beszélgettem, szintén telefonon, mivel Debrecenben él, így az éteren keresztül tudott rendelkezésünkre állni – köszönet ezért, hogy ezen a késői órán, este 20 – 21 óra között is a rendelkezésünkre állt.

Legoza Judit az ÉLETFA Önkéntes Központ egyetlen főállású munkatársaként fog dolgozni. Feladata lesz az Észak-alföldi Régióban az önkéntesség népszerűsítése, önkéntesek toborzása, fogadó szervezetek keresése. Célja, hogy a régióban lévő non- és for-profit, önkormányzati fenntartású szervezetek, valamint a helyi lakosság számára minél népszerűbbé, ismertebbé tegye az önkéntességben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, felhívja a figyelmet az önkéntes tevékenység társadalmi hasznosságára. Ennek érdekében települési, megyei és régiós szintű népszerűsítő és tájékoztató előadásokat tervez kulturális rendezvényeken, kistérségi fórumokon, és oktatási intézményekben.

Legoza Judit beszámolója - Néhány elért eredmény: -

Vállalati önkéntes programokat szerveztem az egyik vezetető telekommunikációs vállalat számára. Négy helyszínen, helyszínenként 15-25 telekomos dolgozót fogtunk be önkéntes munkára. Két iskolában (Petőfi Sándor Általános Iskola, Vénkerti Általános Iskola) és 2 óvodában (Áchim utcai Óvoda és Bartók Béla utcai óvoda) önkénteskedtek. Kerítést, fajátékokat, épület homlokzatot festettek, csiszoltak, lambériát lakkoztak, lábazatot renováltak, hálózatot építettek ki és ajándékokat osztogattak a gyereknek. Az ovikkal és az iskolákkal is nagyon jó kapcsolatba kerültünk a program által. A gyerekektől kézzel készített ajándékot kaptam köszönetként. Nagyon-nagyon jó kis programsorozat volt. Imádtam a szervezkedést, a rohangálást. Fel kellett mérni, hogy az iskoláknak- óvodáknak milyen szükségleteik vannak, majd erre kidolgozva kellett megszervezni az egész programot

- Elláttam az  ÉLETFA Önkéntes Központ napi feladatait: közvetítés, toborzás, információnyújtás, orientációs tanácsadás, tájékoztatás, pultozás. Kb. 100 új önkéntes regisztrált, de ennél is több volt az érdeklődő. Ez idő alatt megkaptuk a minősített Önkéntes Központ címet is. Tizenöt új fogadó szervezet regisztrált, illetve többük regisztrációja még folyamatban van. Nyugdíjas önkénteseink száma is megnőtt, köszönhetően annak, hogy olyan fogadó szervezetek is vannak, ahol nagyon megbecsülik a munkájukat, illetve zseniális módon tudják a motivációjukat fenntartani. Mindig éreztetik velük, hogy a munkájuk mennyire fontos, értékes, soha nem monoton. Sikerült egy olyan kis aktív önkéntes magot formálni a volt terepgyakorlatos hallgatókból, illetve régebbi önkénteseinkből, akik folyamatosan visszajárva igyekeznek minden egyes népszerűsítő programunkban részt venni. Tehát az önkéntes központ önkéntesei lettek. A  "pultozást"  is hatásosnak találtuk: Önkéntes pultunkkal kitelepültünk bizonyos intézményekbe, rendezvényekre, ahol tájékoztattunk, népszerűsítettünk. Debrecenben eddig a felsőoktatási intézményekben történő pultozás vált be a legjobban. Ilyenkor plakátokkal, szórólapokkal és a kézi kis adatbázisunkkal kimegyünk a helyszínre és toborzunk.

- Elektrónikus adatbázist és levelező listát hoztunk létre. Elektronikus adatbázist a fogadó szervezetekről is és az önkéntesekről is készítettem. Egyrészt mert tartósabb és praktikusabb, mint a papír alapú adatbázis, másrészt könnyebben lehet tevékenységi és érdeklődési kör szerint kikeresni mindenkit. Emellett szükség lesz majd a későbbiekben arra, hogy az Önkéntes központ hálózat számára is könnyen elérhetők legyenek a mi megyei szervezeteink adatai. Tehát előre dolgozva elkészítettem ezeket. Továbbá készítettem egy levelező listát az önkéntesek számára, hogy a legaktuálisabb hírekről rögvest értesíteni tudjam őket.

- Közösségi munkásokat, önkéntes koordinátorokat képeztünk, s konferenciát szerveztünk. A "Közösségi munkás és önkéntes koordinátor képzés szociális területen dolgozó szakemberek részére" című Hefop 2.2.1-es pályázat keretében valósult meg. Mozaik nevén KÖZÖK képzés. Partnerségben a Dialóg a közösségekért Közhasznú Egyesülettel két helyszínen, Debrecenben és Miskolcon zajlottak a képzések, helyszínenként 15-15 szociális szakember részvételével 2008 őszén.

A képzés azért fontos, hogy a szociális szakemberek az adott környezetükben képesek legyenek közösségi folyamatokat generálni, felmérni a közösség igényeit, feltárni a problémákat, képessé tegyék a közösséget arra, hogy tegyenek valamit a saját érdekükben. Mozgósítani tudják a helyi erőforrásokat, meg tudják nyerni a település,a  közösség "krémjét, húzó embereit, vezetőit, befolyásos vállalkozóit" arra, hogy részt vegyenek a közösség életében. Továbbá a képzésen résztvevők, mint későbbi önkéntes koordinátorok képessé váljanak önkéntes munka koordinálására, a jelentkező önkéntes munkájának felügyeletére, ellenőrzésére, önkéntesek toborzására, az önkéntes megtartására. És ez itt a nagyon fontos. Nem elég megszerezni egy önkéntest, azt meg is kell tartani. A képzés végén Debrecenben és Miskolcon projektzáró konferenciát tartottunk, Tegyünk együtt a közösségekért! - Kihívások a szociális munkában címmel, helyszínenként 150-150 meghívott vendéggel. A konferencián szakmai műhelyek és beszámolók zajlottak a képzéssel kapcsolatosan.

A képzés eredményeként létrejött egy tananyag, egy Módszertani kézikönyv, mely bárki számára hozzáférhető a

További információk, elérhetőség: www.eletfaegyesulet.hu

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr336083248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása