HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

ELHALLGATOTT...

2009.11.19. 00:51 RUZSA_VIKTOR

Kisgyermekként sokat álmodoztam arról – talán már meséltem róla valamikor itt -, hogy egyszer majd rádiós leszek. Szüleim, Nagyszüleim nem kis boldogságára gyakran játszottam odahaza vagy – főképp – apai Nagyszüleimnél riporteresdit,  ,jobb híján műanyag  építőkockákból, spárgákkal, melyekkel sikerült behálóznom egy egész szobát.  Vezeték gyanánt megfelelt a spagóca, adóvevő póznák gyanánt pedig jól jött egy-egy könyvespolctartó fémváza is. A lényeg, hogy legyen valami, ahol, vagy amihez rögzíteni lehetett ezeket. Már vagy 10-12 éves lehettem, amikorra „benőtt” a fejem lágya, mire tudatosult bennem, Szüleim, Nagyszüleim elmondásai következtében, hogy bizony nem lehetek rádiós, hiszen nem látok jól. Akkor még, az 1980-as évek derekán álmodni sem mertem arról, hogy csaknem 20 év múlva Magyarország első közösségi rádiójánál, a Civil rádiónál dolgozhatom, mint önkéntes műsorkészítő, csaknem 200 hasonlóan önkéntes műsorkészítő  Kollégával, Jóbaráttal együtt.

Abban az időben viszont fentiek okán szívemhez nőtt a rádió, s mivel főleg a zenei műsorokat szerettem, hamar felfigyeltem egy, 1986-ban indult rádióra, amely – mindezidáig – Magyarország első un. Kereskedelmi rádiója volt. Akkoriban még a hazánkban élő német kisebbségnek szólóan német nyelvű műsort sugárzott, majd kezdetben csak részműsoridőben (a Kossuth Rádió URH hálózatán), majd külön, saját frekvencián, teljes műsoridőben magyar nyelvű műsort kezdett el sugározni. 

E rádió az Országos Rádió és Televízió Testület egy pályázati döntése értelmében néhány perce – talán, legalábbis reméljük, nem örökre – elhallgatott. Ezév november 19-e 0 órájáig azonban Hazánk első kereskedelmi rádiójaként sok százezer fiatal, vele együtt, vagy azóta  felnőtt fiatal mindennapjait varázsolta színesebbé, tette elviselhetőbbé számára az amúgy szürke hétköznapokat, munkát. Jól lehet, azóta Civil Rádiósként mostanában már egyre kevésbé hallgattam, de iskolás koromban még szinte naponta, estéről-estére figyelemmel kísértem műsorait, velem volt,, egyfajta „társként”. De ma is sokat köszönhetek, köszönhetünk műsorkészítőinek. Számtalan roadshow, felejthetetlen koncertélmény, szilveszteri „pezsgős buliT”,  meg hasonló élményeket. Az ő színpadán csillogtatta meg többek között tehetségét egyik legkedvesebb Barátom, Berta is, amikor a Crystal „Ne ébressz fel” című, akkor még a lemez megjelenése előtti, vadonatúj slágervárományos dalát énekelte 2009. június 13-án, az esztergomi Aquarénában.

 

Igen! A Danubius Rádió, amely mára virradóan „álomba szenderült”…

Egy másik, hasonló sorsra ítélt, valamikor az 1990-es évek végén indult rádió, a Sláger - élve a digitális világ adta lehetőségekkel - az interneten folytatja, mivel az un. frekvenciamoratórium   az internetes sugárzásra nem vonatkozik. Hogy a Danubius fogja-e folytatni ott, hogy most miért nem hallható ott, ez nyílván Tulajdonosai döntése, remélhetőleg talán majd halljuk még ezt a rádiót is a világhálón.  

 

 

*** *** ***

 

 

Sokan politikai döntést vélnek az ORTT döntésének hátterében. Ez legyen mindenki magánvéleménye, mivel mi ebbe nem láthatunk bele, ezért talán bölcsebb, ha itt nem alkotunk erről véleményt, mindenesetre köszönjük azt a számtalan felejthetetlen élményt, műsort! Jómagam, mint Civil Rádiós, sohasem értettem egyet, s most sem értek egyet azzal, hogy mindenkinek egy adott rádióhoz kell kötődnie (pl. hozzánk), legyen mindenki szabad választása, miért és melyiket hallgatja. Persze ma már annak örülök leginkább, ha minél többen hallgatnak minket – mivel minket is lehet a világhálón is hallgatni, ezzel együtt azt gondolom, sokak életében keserű pirula ez a ma éjszaka, mert sokak döntési joga szenvedett csorbát. Olyan fiataloké, akik – akár politikai döntés volt ez, akár nem – nem tehetnek a nagypolitika acsarkodásairól. Akik még szinte gyerekek, s még ép csak megszülettek, vagy még meg sem születtek, amikor ez a rádió elindult… Az utolsó órán, 2009. november 18-án 23 és 24 óra között, a Danubius Rádió utolsó óráján szinte valamennyi, a Rádiónál korábban dolgozott, vagy mostanáig  jelenleg  dolgozó műsorkészítő ott volt a Rádió stúdiójában, a stúdió előtt pedig az utcán több százan köszöntek el  tőlünk, hallgatóiktól. Volt, aki sírva, volt, aki csak összeszorult torokkal, de mindenképp érzelmekkel teli emlékezett, és búcsúzott…

 

 

Alábbiakban kommentár nélkül egy közelmény az ORTT honlapjáról…

 

 

 

 

 

az országos kereskedelmi (volt Sláger-Danubius) rádiós műsorszolgáltatási jogosultságokra érkezett pályázati ajánlatok értékelése tárgyában született 2066 és 2067/2009. (X. 28.) számú ORTT határozatokhoz

Az Országos Rádió és Televízió Testület a fenti határozataiban az Advenio Zrt., illetőleg az FMl1Konzorcium pályázati ajánlatát nyilvánította nyertessé az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságok pályáztatására irányuló eljárásban. A döntés kapcsán, azt ellenezve, illetőleg jogszerűségét vitatva számos vélemény hangzott el és jelent meg, mind a Testületen belül, mind azon kívül, a sajtóban. Párhuzamos indoklásomban a döntés jogszerűségét megalapozó körülményekre kívánom felhívni a figyelmet.

A Sláger és Danubius országos kereskedelmi rádiók jogosultsága 2009. november 18-án lejár. Az ORTT átlátható pályázati eljárásban, nyílt versenyben kétharmados döntéssel a legjobb ajánlatot nyújtó rádióknak ítélte oda hét évre a frekvenciákat.

A médiatörvény adott keretei között kiírt pályázati felhívásra hat pályázó összesen nyolc ajánlatot nyújtott be.

A testület a Zene Rádió Zrt. pályázatait az eljárás során visszautasította. A kizárást a Zene Rádió inkoherens üzleti-pénzügyi terve, a piaci körülményekre vonatkozó helytelen, nem megalapozott feltételezései, bizonytalan finanszírozási háttere joggal alapozta meg. A testület nem három tökéletes és három hibás üzleti-pénzügyi terv vonatkozásában hozott döntést, hanem hat pályázó, kisebb-nagyobb hiányosságokkal küzdő üzleti-pénzügyi terve tekintetében kellett mérlegelnie, hogy mi az, amit még teljesíthetőnek tart és mi az, ami már irreális elvárásokat fogalmaz meg. Az ORTT tagjai e mérlegelés eredményeként eltérő következtetésekre jutottak, azonban ezek összegzéseként megszületett az a testületi határozat, amely kizárólag a Zene Rádió ajánlatát zárta ki a további értékelésből. Amennyiben másképp döntött volna a testület, a Zene Rádió a pályázati feltételben szereplő tapasztalat hiánya miatt egyébként sem számíthatott volna nyertességre.

Az Advenio Zrt, illetőleg az FM1 Konzorcium pályázati ajánlatával kapcsolatban felmerült kifogások egyike sem támasztotta alá e két pályázó alaki vagy tartalmi szempontok alapján történő kizárását. Az Advenio Zrt. minden olyan nyilatkozatot hiánytalanul és megfelelő tartalommal benyújtott, amit a pályázat számára előírt. A testület akkor járt volna el törvénysértő módon, ha ezeket a pályázókat kizárta volna.

A pályázati felhívás egyetlen tényleges versenyelemet tartalmazott, az objektív alapon világos és egyértelmű végeredményt determináló díjversenyt. A nyertes pályázók nemcsak a százalékos arány tekintetében, hanem abszolút számban, forintban kifejezve is a legmagasabb díjajánlatot tették. Ezért a díjversenyt minden kétséget kizáróan az Advenio és az FM1 pályázók nyerték meg.

A fentiekből következően az ORTT az egyetlen jogszerű döntési lehetőséggel élt, amikor a legjobb ajánlatot benyújtó pályázókat nyilvánította nyertesnek a két meghirdetett országos frekvencián.

Minden ettől eltérő döntés, amely szubjektív, homályos szempontok szerint akadályozta volna meg az objektív végeredmény kialakulását, sértette volna a pályázat deklarált célrendszerét.

Budapest, 2009. november 11.

Szalai Annamária

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr36083238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása