HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

A HIT SOKMINDENEN ..ÁTSEGÍT.

2008.08.06. 22:23 RUZSA_VIKTOR

Mai "Fillagória" adásunkban egy újabb példaképpel, Bibó István művészettörténésszel, református lelkész-tanárral beszélgettem stúdiónkban. Bibó István, a Baár-Madas Református Gimnázium 1990-es újraindítója, a Sylvester János Protestáns Gimnázium igazgatója. A Baár-Madas Gimnázium újraindításába feleségével együtt kezdett bele: 1988-ban a mozgalmukból alapítványt hoztak létre. Miután sikerrel állapodtak meg az állammal, a visszaadott régi Baár-Madas épületében újrainduló iskolának először fizetés nélküli szervező igazgatója, majd 1990-től kezdve főállású igazgatója lett. Az igazgatót a református egyház radikálisabb, s egyre radikalizálódó szárnya kezdte ki, ő ugyanis „liberálisan” képzelte el az iskola vezetését: nem akarta például kötelezővé tenni, hogy csak templomba járó tanárok tanítsanak. “Azt vallottam, hogy a gyerekek hitének többet árt egy merev református, vagy egy agresszív, képmutató keresztyén, mint egy becsületes ateista.” - vallja. A hangadó radikáljobbos irányzat végül menesztette. Két év pihenő után alapította meg a Sylvester János Protestáns Gimnázumot, a korábbi Baár-Madas-os tanárok egy részével. Diákjaik számára keresztény szellemű nevelést és ennek keretében korszerű képzést és műveltséget kívánnak nyújtani. Elsősorban a bibliai alapokra és a magyar protestantizmus pedagógiai hagyományaira támaszkodnak. Bibó István idén júniusban elnyerte a "Pannon Példakép" Alapítvány Példakép-díját, melyhez ezúton is nagy tisztelettel és szeretettel gratulálunk!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr56083337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2008.08.07. 10:48:19

Viktor! Érdekes volt a riport,de az igazgató úr munkássága megérdemelne egy hosszabb beszélgetést is. Bizonyosa más is szivessen hallgatna a munkájáról bővebben. Remélem még sok hasonlóan értékes emberrel készíthetsz műsort!
süti beállítások módosítása