HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

A ROMATELEPTŐL A TV-SZÉKHÁZIG... - EGY ÚJABB PÉLDAKÉP...

2009.01.21. 21:36 RUZSA_VIKTOR

Mai "Fillagória" adásunkban egy újabb, immár 2008. decemberében kitűntetett Példaképet mutattam be Hallgatóinknak, aki - lévén televíziós újságíró - mostanában sokat forgat a környező országokban, így a vele készült stúdióbeszélgetést még január 9-én péntek délután rögzítettem. Az újabb negyedéves sorozat első tagja Berkes Béla televíziós-újságíró, tényfeltáró riporter, jelenleg a Magyar Televízió "Kék fény" és "Szempont" című műsorai közös szerkesztőségének egyik munkatársa.

"Egy putriban születtem, ami csoda, hogy össze nem szakadt, mert épp csak egy gerenda tartotta össze..." - ahogy vallott saját magáról, élete kezdetéről beszélgetésünk elején...

Berkes Béla a Heves megyei Pétervásárán született, olyan cigánytelepen, amelytől fél kilométerre volt az első kút, s kályhával főztek és fűtöttek. Hat évesen költöztek ki a telepről a település központjába. A rendszerváltást követően azonban a család anyagilag tönkrement. Szerencsére indult akkortájt egy közgazdasági előkészítő, ahova beiratkozott, s kapott szállást, ösztöndíjat. Majd felvették a Szegedi Egyetem kommunikáció szakára. Itt roma pályázóként ösztöndíjat is kapott, illetve egzisztenciális feltételeket is biztosítottak számára. Egy év múlva áthívták a Roma Sajtóközpontba (RSK) gyakornoknak, innentől kezdve dolgozik a médiában. A Független Média Központ ösztöndíj programjában is részt vett, és gyakornokoskodott a Magyar Hírlapnál, valamint az Inforádióban. A RSK után egy az EU Phare-programjából finanszírozott roma integrációs kampányon dolgozott szóvivőként, majd 2006-ban kezdett az MTV-nél gyakornokként a Roma Produkciós Iroda Alapítvány programjának keretében. Itt kipróbálta az Estét, a Regionális Híradót, a Híradót, s azt követően került a Kékfényhez, és a Szemponthoz, ahol jelenleg is a két szerkesztőség állandó tagja. Legismertebb riportja a két évvel ezelőtt született Uzsorások, amely éppen a magyarországi romák életéből dolgoz fel egy témát, s amiért Hégető Honorka-díjat kapott 2007-ben. Az alig pár perces riport eddig az egyetlen, amely a kényes témát úgy tudta képre vinni, hogy egy adósrabszolga saját arcával vállalta a nyilatkozatot. Béla egyébként mindig úgy próbálja feldolgozni a bűneseteket a Kékfényben, hogy a bűnhöz vezető út emberi vonatkozásait is felvázolja riportjával. Berkes Béla személyes példája a társadalmi integráció fontosságát illusztrálja. Berkes Béla 2008. decemberében tehát méltán érdemelte ki, és vehette át a "Pannon Példakép" Alapítvány 2008. negyedik negyedévi Példakép Díját - ehhez az elismeréshez szívből gratulálunk, és további eredményes munkát és jó egészséget, kitartást kívánunk szeretettel és tisztelettel!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr896083300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ármin200 2023.01.15. 12:55:21

Gratulálok! Én is gondolkodom kurvák futtatásában, igazi példakép!

Don Pármezán 2023.01.15. 23:52:25

Lebuktál, retekfajzat! Kuyából nem lesz szalonna, te hipokrita szargalacsin. :-D :-P

Don Pármezán 2023.01.16. 00:00:07

Hipokrita hernyó. Sajnos jól ismerem a fajtádat! Google: Petrócpuszta ...
süti beállítások módosítása