HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

TÖBBET ÉRSZ - ÚJ ARCOK, KEZDEMÉNYEZÉSEK CIVIL SZERVEZETEKNÉL

2009.08.20. 12:05 RUZSA_VIKTOR

2009. augusztus 19-i "Fillagória" adásunkban egy új sorozatot indítottunk útjára. Az egyik - nemzetközi - mobilszolgáltató, a Vodafone által 2003-ban létrehozott Alapítvány támogatásával 2008-ban induló "Többet érsz" program nyerteseit kezdtük el bemutatni Hallgatóinknak - elsőként Domszky Zsófiát, aki e program nyerteseként a Mosoly Alapítványnál tevékenykedik, az Alapítvány programfelelőseként. Zsófi már középiskolás korában elhatározta, hogy - mivel érdekli a gyermekek viselkedése, problémáik - gyógypedagógus szeretne lenni, álmait - úgy tűnik - sikerült is megvalósítania, középiskolai tanulmányai után elvégezte az akkor még Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát (ma ELTE Bárczy gusztáv Gyógypedagógiai Kar). Miután ismeretsége révén hallott e programról, jelentkezett, mivel úgy gondolta, szívesen foglalkozna problémás, tanulási nehézségekkel kűzdő, hiperaktív gyermekekkel, akiknek problémáit művészetterápiás - főképp zenei - foglalkozások segítségével enyhítené. Ezáltal új kezdeményezést indított el a később őt foglalkoztató Mosoly Alapítványnál. E programban való részvétel feltétele az, hogy  a pályázó korábban semmilyen civil szervezet kuratóriumában vagy felógyelőbizottságában nem tölthetett be semmilyen tisztséget sem, illetve, hogy az általa végzett tevékenység az adott civil szervezetben valami új tevékenység legyen. A közel egy órás stúdióbeszélgetést  itt hallgathatod meg.

 

 

Alább a Vodafone Alapítvány "Többet érsz"  programjának hivatalos bemutatóanyagát, az ide vonatkozó sajtóközleményt olvashatjátok.

 

 

*** *** ***         *** *** ***         *** *** ***

 

 

Domszky Zsófia beszámolói az év folyamán 

 

Domszky Zsófia - Bemutatkozó kisfilm

 

Néhány elért eredmény:

- Megújítottuk az Alapítvány kiválasztási rendszerét. A korábbi kiválasztási módszer nem volt hatékony a terapeuták kiválasztásara. Felkértem Klein Sándort, a nemzetközileg is elismert munkapszichológust, hogy segítsen az új rendszer kidolgozásában. Az új rendszerben a terapeutákat csoportvezetési helyzetben próbáljuk ki, és egy egységes szempontrendszer alapján figyeljük meg. Az októberben induló csoportok vezetőinek kiválasztása már e szerint történt.

- Bővítettük az Alapítvány programkínálatát és módszertani palettáját. Az én alkalmazásom tette lehetővé, hogy a Mosoly Alapítvány beindítsa komplex családi művészetterápiás programját, Budapesten és Győrladaméron. A Többet Érsz program révén az Alapítvány, hogy olyan célcsoportoknak is segíthetett (onkológiai betegségből gyógyuló gyerekek, fogyatékkal élők), amelyekkel korábban nem dolgozott, másrészt új módszerek fejlesztését is lehetővé tette (pl. Kokas zeneterápiás módszer kombinálása drámaterápiával). A Debrecenben működő, halmozottan sérült és gyengén látó gyermekek művészetterápiás csoportja 3 lovas és 2 subaqualis terápiával bővítettük. Az elmúlt fél év során több önálló járásra képtelen gyerek járásképe olyan mértékben fejlődött, hogy már csak kis segítséget igényelnek.

- Bővítettük az Alapítvány kapcsolati körét. Az Alapítvány ismertségének növelése hozzájárul a működéséhez nélkülözhetetlen támogatói kör kiszélesítéséhez. Szakmai kapcsolatainak bővítésével magasabb szintű terápiás munkát tud végezni. Október óta több szinten sikerült bővítenem az alapítvány kapcsolati körét: nagy előrelépés volt Klein Sándor bevonása a kiválasztási rendszer megújításába. Sikerült Győr környékén olyan pszichológusokkal, gyógypedagógusokkal megismerkednem, akik később csoportvezetői, szupervízori munkát vállaltak az alapítványnál, így  új komplex művészetterápiás programunkkal a rászoruló gyerekeket abban a régióban is el tudtuk érni. A szakmai monitoring rendszer része a szupervízió megszervezése, így segítséget jelent a nevelési tanácsadókban dolgozó szakemberekkel korábban kialakított kapcsolatom. Az alapítvány és a művészetterápiás eljárások ismertségét növelték egyrészt a Többet Érsz pályázattal kapcsolatos média szerepléseim, másrészt a programok kapcsán általam szervezett média megjelenések (pl. a Budai Gyerekkórházban folyó tevékenységünket bemutató sajtótájékoztató).

Az egyes programok szervezése kapcsán kiterjesztettem az alapítvány kapcsolati rendszerét ismert színészekre, énekesekre, sikeres sportolókra is (pl. Kiss Tibor – Quimby, Csonka András, Fábián László), akik nemcsak a gyerekeknek és családoknak szereznek felejthetetlen élményt, de az alapítvány ismertségét is növelik, és formálják a róla kialakított képet.

Nemzetközi kapcsolataink fejlesztésében és szakmai fejlődésünkben jelentős esemény volt a birminghami művészetterápiás központban tett 17 napos látogatásunk, melyet én szerveztem. Sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk több angol drámaterapeutával, zeneterapeutával, képzőművészet-terapeutával, valamint a BCAT központ vezetőjével, Angela Fenwickkel.

- Az Alapítvány honlapját formailag és tartalmilag is fejlesztettük. Programfelelősként feladatom az általam szervezett programokról hírt adni az alapítvány honlapján. Az előkészítési fázisban ez azért fontos, mert tájékoztatást ad a szülőknek, hogy milyen problémával küzdő gyerekeknek indítunk csoportot. Futó programjaim sikeréről is rendszeresen beszámolok. Előfordul, hogy már futó programra jelentkeznek családok, illetve szakemberek is gyakran megkeresnek minket azzal, hogy a honlapon olvastak a programokról és szeretnének csatlakozni hozzánk.

Idén januárban készült el az új Mosoly honlap, melynek tartalmát és formáját közösen határoztuk meg.

-A programot szakmai konferenciával zárjuk majd, a tapasztalatokat egy szakmai kiadványban összegezzük 2009 őszén.A Mosoly terapeutákon kívül részt vesznek majd azok a civil szervezetek, amelyekkel a jövőben a Mosoly Alapítvány szorosabbá szeretné fűzni a kapcsolatait, valamint ezeknek a szervezeteknek a lehetséges együttműködő partnerei. Távolabbi célunk egy jól működő szakmai hálózat létrehozása a területen. A létrejövő hálózatban könnyebben áramolhatnának az információk a nemzetközi együttműködésekben szerzett tapasztalatokról is.

A módszertani kiadványt a konferencia idejére készítjük el a komplex program során alkalmazott módszerekről és azok eredményéről. Ez minden résztvevő számára elérhető lesz.

 

 

Mit takar a „Többet érsz” program?

A „Többet érsz” program lényege lehetőséget adni egyének számára, hogy az általuk fontosnak tartott, a társadalom érdekeit szolgáló feladatoknak szentelhessék magukat egy éven keresztül.

A program a Vodafone Csoport Alapítvány izgalmas jótékonysági kezdeményezése, melyet a mobilszolgáltató által létrehozott alapítványok működtetnek saját országukban. A programot a Vodafone Új-Zéland Alapítvány indította el 2002-ben „World of Difference” néven, majd Ausztrália, Hollandia és Írország is bevezette. Az eredményeket és a kezdeményezés szemléletformáló hatását látva egyre több ország döntött úgy, hogy elindítja a programot, így 2008-ban Magyarország mellett további 13 Vodafone-os országban juthattak ilyen különleges lehetőséghez a kiválasztott pályázók.

A 2008-as „Többet érsz” kampány négy hazai nyertese által megvalósított programok mind a szervezetek, mind az egyének életét nagyban megváltoztatták. A 2008-as program sikerén felbuzdulva a Vodafone Magyarország Alapítvány 2009-ben újra meghirdeti „Többet érsz” pályázatát.

Nyílt pályázati rendszerben választjuk ki azokat a nyerteseket, akik vállalják, hogy szaktudásukkal egy éven keresztül segítik az általuk kiválasztott nonprofit szervezet munkáját. A nyertes foglalkoztatásával kapcsolatos költségeket a Vodafone Magyarország Alapítvány állja.

 

Ismert embereket kérdeztünk a „Többet érsz” programról

Dr. Kemény Dénes, Szujó Zoltán, Krizsó Szilvia, Miklósa Erika, Karafiáth Orsolya, Machán Frigyes Nesta és Varga Dániel mondja el, hogy kinek, hol és mit segítene, ha lenne rá egy teljes éve, hogy megvalósítsa terveit - ahogy a program sikeres pályázói számára ez idén is lehetővé válik a „Többet érsz” keretében.

Az ismert személyekkel forgatott kisfilmet itt láthatjátok.

 

Ki pályázhatott?

Minden nagykorú, büntetlen előéletű magyar állampolgár, aki úgy érzi, munkájával segíteni tudná egy Magyarországon működő civil szervezet tevékenységét, és ennek módját egy programban össze tudja foglalni.

Olyan egyének jelentkezését vártuk, akik

  még nem dolgoztak a kiválasztott szervezetnél, teljesen új· tudást vinnének a szervezetbe

  a jelentkezés benyújtásának időpontjában nem töltenek,· vagy az ezt megelőző egy évben nem töltöttek be tisztséget a Pályázatban megjelölt Szervezet Felügyelő Bizottságában, Kuratóriumában vagy egyéb vezető szervében.

 

Milyen területeket érint a program?

A pályázó által megnevezett civil szervezettel szemben elvárás, hogy az alábbi területek valamelyikén tevékenykedjen:

  • egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység,

  • szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása,

  • tudományos tevékenység, kutatás

  • nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,

  • kulturális tevékenység

  • környezetvédelem

  • gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet,

  • hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése,

  • közrend és közlekedésbiztonság védelme, önkéntes tűzoltás, mentés, katasztrófa-elhárítás

  • rehabilitációs foglalkoztatás,

  • munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése és a kapcsolódó szolgáltatások.

A pályázó és a szervezet szabadon fogalmazhatja meg célkitűzéseit - amely jelentheti akár a szervezet pénzügyi folyamatainak vagy kommunikációs programjainak szervezését, egy új program bevezetését és koordinálását, vagy akár a célcsoporttal való közvetlen munkát.

Az elbírálás során előnyben részesülnek azok a programok, melyek valódi igényt elégítenek ki az adott szervezetnél, kiegészítve annak eddigi tevékenységét.

 

Hogyan történik a kiválasztás?

A beérkező pályázatokat az Alapítvány az Önkéntes Központ Alapítvány segítségével értékeli. Az első fordulóból maximum 30 elődöntős jut tovább – velük és az általuk kiválasztott szervezetekkel telefonos interjút szervezünk. Ez alapján keressük meg azt a legfeljebb 15 legjobb pályázót, akiket személyes beszélgetésre is meghívunk. Az interjúkat követően választja ki a bizottság a végső nyerteseket, lehetőség szerint 7 embert.

 

 

 

Tavalyi nyertesek

Domszky Zsófia pedagógiai, pszichológiai, művészetterápiás tanulmányait, valamint más civil szervezeteknél szerzett korábbi tapasztalatait fogja kamatoztatni a Mosoly Alapítványnál. Zsófia egy hazánkban még újnak számító komplex művészetterápiás programmal szeretné a fogyatékkal élő vagy regresszióban lévő gyermekek fejlődését elősegíteni. A módszert Európában és az Egyesült Államokban már sikeresen alkalmazzák, hazánkban azonban még nem ismerték fel jelentőségét. A módszer fontos eleme, hogy a terápiás kezelésekbe a gyermekeken túl a családokat is bevonják. A programot szakmai konferencia zárja majd, a tapasztalatokat egy szakmai kiadványban összegzik.

 

Pálfi Annamária az Oltalom Karitatív Egyesület formabontó kiadványát, a Csillagszálló kulturális utcalapot szeretné hazánkban ismertebbé és elfogadottabbá tenni, ezáltal pedig a hajléktalanok életét, kapcsolatfelvételét és társadalmi elfogadtatását segíteni. Rendezvény-, kiállítás- és kulturális szervezői, szerkesztői gyakorlatának, valamint a kulturális és oktatási területen szerzett kapcsolatrendszerének köszönhetően Annamária sokat segíthet a lap ismertségének növelésében. A Csillagszálló kulturális utcalap célkitűzése többrétű: segíteni kíván a hajléktalanokon, közel szeretné hozni a szépirodalmat a tömegekhez, illetve az ismert magyar szerzők mellett a még ismeretlen, de tehetséges szerzőknek is publicitási lehetőséget kíván biztosítani.

 

Legoza Judit az ÉLETFA Önkéntes Központ egyetlen főállású munkatársaként fog dolgozni. Feladata lesz az Észak-alföldi Régióban az önkéntesség népszerűsítése, önkéntesek toborzása, fogadó szervezetek keresése. Célja, hogy a régióban lévő non- és for-profit, önkormányzati fenntartású szervezetek, valamint a helyi lakosság számára minél népszerűbbé, ismertebbé tegye az önkéntességben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, felhívja a figyelmet az önkéntes tevékenység társadalmi hasznosságára. Ennek érdekében települési, megyei és régiós szintű népszerűsítő és tájékoztató előadásokat tervez kulturális rendezvényeken, kistérségi fórumokon, és oktatási intézményekben.

 

Herpainé Márkus Ágnes a közszférában és a piaci szektorban eltöltött évek után döntött úgy, hogy eddig megszerzett tapasztalatát és tudását az elkövetkezendő egy évben civil területen kamatoztatja. Ágnes a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézetben dolgozott, mint főosztályvezető. A Szociális Innovációs Társulásnál stratégiai fejlesztési programvezetőként egy Szociális Innovációs és Képzési Központot állít fel a Dunántúlon, melynek célja a helyi civil szféra megerősítése, képzése, szakmai hálózat kialakítása, fejlesztő programok beindítása. Ez is egy feltétele annak, hogy a térség roma fiataljai, akiknek életén segíteni szeretne a szervezet, új lehetőségekhez jussanak. A Társulás célja a kirekesztett csoportokkal foglalkozó szakemberek hálózatának kialakítása, ezen szakemberek képzése, illetve a társadalmi segítségre szoruló csoportok számára a leginkább szükséges szolgáltatások és programok kitalálása, megtervezése, elindítása és a működés biztosítása.

 

Idei nyertesek

Benkő Dániel a WWF Magyarország Alapítvány munkatársaként évi 40.000 tonna CO2 kibocsátásának megelőzésén dolgozik majd. Az év folyamán nem csak népszerűsíteni igyekszik a vállalatok, települések és közintézmények felé az energiatakarékosságot, de segítséget is ad számukra az energiahatékonyság növeléséhez. Az így elért eredmények ismertetésével pedig az a célja, hogy újabb közösségeket buzdítson az energiatudatos gondolkodásra. A 25 éves szakember a Szegedi Tudományegyetemen Geográfus-Környezetkutató szakon végzett, 2007-ben pedig az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Klimatológiai szekciójában első helyezést ért el. 

 

A Bozsik Yvette Alapítvány alkalmazásában, mozgás- és táncművészeti terápiás csoportokat vezet down-szindrómával élő, autista, mozgássérült és látássérült embereknek Bóta Ildikó 2009. szeptemberétől. „Munkámmal az a célom, hogy elősegítsem a speciális élethelyzetű emberek alapvető emberi jogának érvényesítését, hogy ők is részt vehessenek szabadidős tevékenységben, és ne csak létfenntartásukra kelljen minden erejüket fordítaniuk.” A fogyatékos emberek táncművészetét támogató munkájáért már Miniszteri Elismerő Oklevélben is részesített szakember az egy éves programot egy nyilvános előadással zárja majd, ahol a fogyatékkal élő emberek tánc- és színművészekkel együtt lépnek színpadra.

 

Töröljétek le a gyermekkönnyeket, a hosszú eső árt a virágoknak” – ezzel az idézettel kezdte motivációs levelét Gláserné Sedlák Gabriella, a Főváros Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának vezető ápolója. Harminc év szakmai tapasztalattal a háta mögött Gabriella most a Szent László Őssejt Alapítvány munkatársaként szeretne segíteni a transzplantáció előtt álló és azon átesett beteg gyermekeken, illetve családtagjaikon. Célja a családok felkészítése, tájékoztatása, érzelmi és szociális támogatása a műtétet megelőzően, valamint a hazatérő kis betegek otthoni visszailleszkedésének segítése – az otthoni környezet felmérése és szükség esetén átalakítása, a családtagok és a beteg gyermek iskolájának (osztálytársak és nevelők) felkészítése az elkövetkező időszakra, a családorvos tájékoztatása.

 

Mester Attila a Somogy Megyei Minoritás szervezetének alkalmazásában egy éven keresztül a hátrányos helyzetűek digitális felzárkóztatásért dolgozik majd. A végzettségét tekintve pedagógus, kulturális antropológus kutató társadalomtudományi eszközök segítségével méri fel a Somogy megyei kis közösségek szociokulturális hátterét, kommunikációs kultúráját, és ezekhez igazodva egyedi, a közösségre szabott informatikai képzést dolgoz ki és valósít meg. Helyi klubokat és önképző köröket épít ki, melyek fennmaradását éppen az ott elindított, a helyi ismeretekre és igényekre épülő programok biztosítják majd.

 

A kerekesszékkel élő emberek életmódjának javítását tűzte ki célul Nagy Emese, aki korábbi gyógytornász és life-coach ismereteit ötvözi a Hátrányok Dacára Alapítvány eddigi sport alapú rehabilitációs programjával. A 34 éves szakember az aktív kerekesszék nyújtotta lehetőségeket szeretné minél szélesebb körben megismertetni az érintettekkel, segíteni a szék használatának elsajátítását. A program fontos részét képezi a folyamatos kapcsolattartás a kerekesszékkel élőkkel és családjukkal – az alapítvány életvezetési tanácsokat nyújt a mindennapi akadályok leküzdésében, segíti a munkahelyi visszailleszkedést, és nem utolsósorban érzelmi támogatást ad a családnak a megváltozott életkörülmények elfogadásához, az önálló élet kiteljesítéséhez. Emese célja, hogy az általa elindított és megerősített program a „Többet Érsz” egy éves támogatását követően már a saját lábán is megálljon, és hosszú távon támogassa az aktív életet élni kívánó kerekesszékeseket. 

 

„Játszóházat Mindenkinek” – ez a 34 éves szociálpolitikus, szociális munkás szakember, családi tanácsadó és szakújságíró Regős Judit pályázatának címe. A 2008-ban a Családbarát Médiáért díjat elnyerő szakember olyan hálózat létrehozását tervezi, mely a családdá alakulás korai szakaszában, a 0-3 éves korú kisgyermeket nevelő szülők számára nyújt támogatást. A modellértékű programot Judit az Életszeretet – Életöröm Alapítvány támogatásával bővítené országos szintűre, egy „civil-franchise” rendszer formájában, ahol helyi közösségek, az eddigi tapasztalatok és egységes módszertan alapján önmaguk számára szervezhetnének Családi Központokat. Ezzel nem csupán a szülők érzelmi és szociális támogatása (gyermekfelügyelet, művészeti családi foglalkozások, szülői kompetenciát célzó foglalkozások, párterápia, konfliktuskezelés, a család életét segítő tanácsadások stb.) valósulhatna meg, hanem lehetőség nyílna egyfajta munkaerőpiaci reintegrációra is a Családi Központban munkát vállalók számára. 

 

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnál dolgozik majd egy éven keresztül Senkár Éva, aki a „Többet Érsz” program döntő beszélgetése előtti napon szerezte meg pszichológus diplomáját az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen. Éva az alapítvány „Fontos vagy!” programjának koordinálását végzi, melynek célja a gyermek- és fiatalkori öngyilkosságok megelőzése. Éva feladata lesz a tanárokat és gyermekeket megszólító iskolai prevenciós foglalkozások kidolgozása, a foglalkozások megtartása és a kortárssegítő képzés kidolgozása, segítők toborzása. A program célja, hogy a kidolgozott módszertan segítségével hosszú távon egy széleskörű képzés indulhasson el, és így csökkenjen a fiatalkori öngyilkosságok száma.  A tapasztalatok bemutatását a kiadványokon túl egy szakmai konferencia is segíti majd.  

 

 

 *** *** ***         *** *** ***         *** *** ***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A stúdióbeszélgetések és az itt olvasható bemutató anyag az Alapítvány Kommunikációs Ügynökségének munkatársa, Kiss Eszter és az Interjúalanyok előzetes hozzájárulásával, a velük történő egyeztetés értelmében publikus, és hallható lesz majd "Fillagória" című műsorunk honlapján is, a http://fillagoria.atw.hu címen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr996083257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása