HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

XVIII. WEKERLEI NAPOK - IDÉN A TOLERANCIA ÉS A SZOLIRADITÁS JEGYÉBEN

2009.09.13. 22:52 RUZSA_VIKTOR

Ezen a hétvégén immár 18. alkalommal zejlott a "Wekerlei Napok" című rendezvénysorozat Budapest egykori munkásnegyedének, a 2008-ban megépülésének századik évfordulóját ünneplő Wekerle telep Főterén.   

 

A háromnapos rendezvénysorozat idején több hazai  előadóművész, zenei- és táncegyüttes szórakoztatta a nagyközönséget, emellett pedig a Főtéren igazi vásári hangulat volt, különféle vásárosok kinálták saját maguk készítette portékáikat, pl. népzenei hangszerkészítő kínálta hangszereit, mint pl. nádból faragott sípokat, békacsalogatót, vagy agyagból készült körtemuzsikát.

                                     

A mai nap pedig – a rendezvény zárónapjaként, s mondhatjuk, fénypontjaként – a tolerancia, a szolidaritás jegyében tellt.   Romhányi András, e rendezvény szervezője úgy gondolta, hogy most az idén legyen ez a nap a Szolidaritás  napja –  így kívánták Kollégái segítségével felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy minden ember egyenlő. Különösen nagy hangsúlyt helyeztek a fogyatékossággal élők élethelyzetének, így a látás-, hallás-, mozgás- és értelmileg sérült emberek mindennapjainak bemutatására. Volt kihelyezett „mini Ability park”, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a kerekesszékben való közlekedést, akadályokat kerülgetve, illetve még emellett különféle ügyességi feladatokban, játékokban is részt vehettek, pl. az akadálypályán véletlenszerűen elhelyezett, fejtetőre állított zsámolyokba színes kuglibábukat  kellett beledobniuk, természetesen kerekesszékből. A „Motiváció” Mozgássérülteket Támogató Alapítvány sátrában ezúttal látássérültek is voltak,  az érdeklődők pedig  bekötött szemmel különféle logikai játékokat játszhattak, illetve illatmintákat tartalmazó üvegcséket kaptak, melyeknek illatát fel kellett ismerniük – ez nagyjából sikerült is. Emellett a „Vigyázó Szemek” – Kutyával az Emberért Alapítvány jóvoltából az érdeklődők bekötött szemmel vakvezető kutyák segítségével  közlekedhettek is egy rövid szakaszon, amely szakasz természetesen nem volt elkerítve, elkülönítve a rendes betonutaktól, így a többi járókelő között kellett megtenniük a kb. 2-3  perces rövid sétát úgy, hogy a kutya gazdája hosszú pórázon, mint egyfajta „kantáron” fogta a kutyát, miközben az érdeklődő bekötött szemmel, bal  kezében a hámot foghatta a kutyával.  A kiképzés tehát ezúttal a már egyébként jól kiképzett kutyákat tette próbára, akik jól tűrték a megpróbáltatásokat, hogy ez idő alatt talán több ember fogta a rajtuk lévő, s egyébként kizárólag a gazda által fogott hámot, mint ahánnyal valaha életükben, még kölyökkorukban, a kiképzés 6-8 hónapja alatt találkoztak.    Külön öröm volt számomra, hogy a Civil Rádió tudósítójaként részt vehettem e rendezvényen, Romhányi András és Kolléganője, Horváth Mariann jóvoltából, meghívásukra, s  három járókelő, részt vevő, köztük két gyerek is mesélt mikrofonom előtt az első élményekről, benyomásról, miután eme szituációs játékokat kipróbálták. Utóbbi kettő természetesen szülei engedélyével, hozzájárulásával, hogy aztán a mai eseményről készült riport egy szeptember végi, valószínűleg e hónap utolsó péntekén elhangzó „Handycap” adásunkba kerüljön.

                                                

A Főtéren felállított nagyszínpadon pedig délelőtt gyermek- és ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket, többek között délelőtt 11 órától Gryllus Vilmos énekes, gitáros, zeneszerző, vagy ahogy szakmai berkekben hívják, "a nagy mesemondó" szórakoztatta a nagyérdeműt.   Délután pedig jelnyelvi táncbemutató, a nap folyamán megrendezett különféle ügyességi vetélkedők, sportversenyek győzteseinek kihírdetése, díjazása, majd 16 órától a látássérült zenészekből álló, reneszánsz-, korabarokk- és középkori népzenét játszó  Landíni együttes  tette még inkább emlékezetessé, felejthetetlenné a színes programot. A rendezvénysorozatot este 18 órától Szekeres Adrienn és Hevesi Tamás koncertje, majd pedig tűzijáték zárta.

 

Köszönet ezért a remek hangulatért, a tanulságos helyzetekért, játékokért e rendezvény valamennyi szervezőjének - bízunk abban, hogy e rendezvény elérte eléri majd a célját, elősegíti a társadalmi szolidaritást, a szemléletváltást - különösen fontos ez a mai, kirekesztés elleni kűzdelemben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr376083253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása