HTML

HAJNALI FÉNY

Friss topikok

Címkék

"MÁS SZEMPONT" - SZEMLE FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ ALKOTÓK FILMJEIBŐL A DOKU ART MOZIBAN

2009.12.12. 23:42 RUZSA_VIKTOR

A Nonprofit Média Központ Alapítvány már csaknem egy évtizede arra vállalkozott, hogy fogyatékossággal élőknek segítsen beilleszkedni a média világába. Az érdeklődők bő féléves kurzusok keretében sajátíthatják el az újságírás, a rádióműsorok-, vagy akár a filmkészítés csínját-bínját. Noha a tanfolyam végén a hallgatók diplomát nem kapnak, mivel ez nem iskolarendszerű képzés, de ahogy az Alapítvány munkatársai - jogosan - vallják, a gyakorlat teszi a mestert, mindenki a gyakorlatban sajátíthatja el sajátíthatja el leginkább az ismereteket, vagyis lényegtelen, van-e diplomája, a lényeg, hogy a Közönség számára értékelhető rádióműsort, vagy épp filmet készítsen.

Egy-egy kurzust pedig hagyományosan szemlével zárnak, mostanra viszont már annyi ígéretes film szerepel az Alapítvány repertoárján, hogy év közben is rendeznek filmszemlét - így idén december 12-én is egy ilyen szemle részesei lehettünk a budapesti Doku Art moziban. Nem csalódott az, aki ellátogatott oda, egy igazán kellemes, családias szombat délutánnak, illetve már estébe nyúló party-nak lehetett része délután 15 és este 20 óra között. Láthattunk természetfilmeket, zenéről, sportról szóló alkotásokat, de terítékre kerültek mindennapi társadalmi problémák is, mint például a drog vagy a fogyatékossággal élő emberek kiszolgáltatottsága. A szakmai zsűri - melynek tagjai többek között Buglya Sándor egyetemi oktató, Mohi Sándor, Balázs Béla-díjas operatőr és Fenyő Iván színművész voltak - három díjat ítélt oda az alkotóknak, egy film pedig a közönség díját nyerte el, mindnyájan egy-egy szavazólap segítségével jelölhettük meg az általunk leginkább díjazottnak ítélt filmet.

A szakmai zsűri által díjazott filmek:
Gangl Tamás: "Egy buborék élete"
Kalmár Márton - Kerecsendy Vilmos - Kiss Zoltán: "Mozaik"
Pilló Ákos: "Tiszta szívvel"

A közönségdíjat Monhalt Ákos Rácegresi mesék c. filmje kapta.

A Mihály Gyula iparművész által készített díjakat Fenyő Iván színművész adta át az alkotóknak.

A szemlét követően lehetőségem volt interjút készíteni néhány alkotóval és Mohi Sándor operatőrrel, aki szerinte - ahogy fogalmazott - minden embernek van valamilyen fogyatékossága, de minden ember az épségre törekszik, minden film valamiért magával ragadó volt, főleg azok, amelyek arról szóltak, hogy alkotójuk hgoyan, milyennek látja a körülötte lévő világot. Kiemelte Gangl Tamás "Egy buborék élete" című filmjét, mely érdekessége, hogy a néző egy buborék - amely rövid életű, megszületik, majd egyszer csak szétpukkan, "meghal" - szemszögéből (mintha az lenne maga a kamera optikája) láthatja a világot.

A filmszemlén bónuszként bemutatásra került Kerecsendy Vilmos "35 km" című filmje és az Osca Bright Filmfesztiválról készült bemutató film is.

Köszönet Liling Tamásnak és Munkatársainak az alkotók segítésében, valamint a Doku Art mozinak a helyért, a remek szervezésért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnalifeny2.blog.hu/api/trackback/id/tr316083229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása